Fungicid sistemic pentru prevenirea și combaterea bolilor la grâu, măr, viță de vie, rapiță
AVANTAJE:
- Fungicid sistemic cu spectru larg și acţiune protectivă, curativă şi eradicativă.
- Folosit inteligent, la intervalele recomandate şi constant in amestecuri complementare, nu permite dezvoltarea organismelor rezistente.
- Folosit toamna, are inclusiv efect de regulator de creştere, încetinind alungirea bruscă a plantelor şi stimulând o ramificare mai accentuate.
- Se absoarbe rapid în ţesuturi având o persistenţă de până la 3 – 4 săptămâni.
MOD DE ACŢIUNE:
- RIZA® 250 EW aparţine grupului de inhibitori ai demetilării sterolilor. Prin inhibarea C-14- demetilazei în biosinteza sterolului, tebuconazolul stopează efectiv dezvoltarea fungilor, sterolii (acizii graşi) fiind compuşi majoritari în celula fungilor.
- Acest mod de activitate dă posibilitatea produsului de a acţiona preventiv, curativ şi în unele situaţii chiar eradicativ, fiind foarte eficient împotriva ciupercilor patogene.
- Se translocă acropetal, se transmite prin xilem, este distribuit constant şi uniform protejând noile creşteri.
MOD DE UTILIZARE:
- Grâu: se aplică pentru combaterea complexului de boli foliare şi ale spicului din perioada de vegetaţie. Tratamentele se pot aplica încă din toamnă până în faza de înspicare a grâului.
- Rapiţă: tratamentele de toamnă se aplică în faza de 4 – 6 frunze, reducând dezvoltarea luxuriantă a plantelor şi asigurând o protecţie foarte bună a plantelor faţă de atacul bolilor specifice sezonului. Tratamentele din primăvară se aplică preventiv, cât mai devreme până la începutul înfloririi plantelor.
- Viţă de vie: se recomandă 1 – 2 tratamente post-florale, când presiunea bolilor este mare. Poate fi utilizat şi pentru tratamente preflorale (tratamentul de la începutul înfloririi) dacă presiunea patogenilor este mare şi se impune utilizarea unui produs cu acţiune sistemică.
- Măr: se aplică tratamente imediat ce apar primele semne ale bolilor.
- Volumul se apă folosit se ajustează în funcţie de cultura tratată, de la 200 l/ha (culturi de câmp) până la 1.500 l/ha (livezi).